Wortelkanaalbehandeling

Wortelkanaalbehandeling met spoed

Een wortelkanaalbehandeling is een veel voorkomende behandeling bij spoed tandarts Amsterdam. De redenen hiervoor zijn verschillend maar voornamelijk is het bestrijden van de pijn. Het levende deel in de tand heet “pulpa”. Als dit is ontstokes kan dit voor een kloppende en nare pijn zorgen. Wanneer het pulpa nog actief en levend is kan het in sommige gevallen nog hersteld worden. Toch ibestaat er de kans dat er al bacteriën diep hebben genesteld in het kanalen van de wortel. Dit is de reden dat er alsnog voor een wortelkanaalbehandeling wordt gekozen. Het pulpa wordt dan helemaal verwijderd en vervolgens wordt het wortelkanaal goed gereinigd.

Met een wortelkanaalbehandeling wordt de zenuw die de pijn veroorzaakt in zijn geheel verwijderd. Ook voorkom je met deze behandeling een verdere ontsteking aan de wortelpunt. Het is voor het slagen hiervan wel van belang dat de behandeling in een vroeg stadium wordt uitgevoerd. Als de wortelpunt wel al ontstoken is zal de pijn heftiger zijn. Ook dan moet er een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd worden. Het doel van deze wortelkanaalbehandeling is om de bacteriën die zich diep in het wortelkanaal hebben gevesteld grondig te verwijderen.

Wortelkanaalkanaalbehandeling ter versteviging van de tand

Het kan voorkomen dat een tand niet meer stevig genoeg is om een vulling of een kroon te plaatsen. In zo’n geval kan ervoor gekozen worden om een wortelkanaalbehandeling uit te voeren met als doel de tand te verstevigen. Bij een wortelkanaalbehandeling worden de wortelkanalen gevuld om zo de tand of kies te verstevigen. Deze kunnen dan vervolgens dienen als een houvast voor de vulling of kroon. In dit geval is het erg belangrijk dat de wortelkanaalbehandeling goed en professioneel wordt uitgevoerd. Indien er toch nog bacteriën achterblijven diep in het wortelkanaal zal de behandeling ooit weer overnieuw moeten gebeuren. Dit is dan zonde van de eerdere behandeling en erg vervelend voor de patiënt. Bij Spoed Tandarts Amsterdam behandelen we een hoop patiënten met spoedklachten. Toch nemen wij altijd de tijd voor onze patiënten zodat we zeker zijn van een succesvolle behandeling. Zeker voor een behandeling als de wortelkanaalbehandeling is het erg belangrijk dat de uitvoering goed is. U kunt er dus van op aan dat de behandeling goed wordt uitgevoerd.

Wortelkanaalbehandeling – Pijnloos en altijd met verdoving

De wortelkanaalbehandeling wordt altijd onder verdoving gedaan. Om de behandeling zonder verdoving uit te voeren is bijna niet te doen voor de patiënt.  De pijnprikkels zijn vaak al aanwezig en worden alleen maar erger tijdens de behandeling. Door de behandeling onder verdoving te doen kunnen wij vrijwel altijd een pijnloze behandeling uitvoeren. Wel is het afhankelijk van de duur en hoe moeilijkheid  de behandeling is om uit te voeren. Een voortand met een enkel kanaal is eenvoudiger te behandelen dan een kies achterin de mond welke moeilijker te bereiken is en  met 4 wortelkanalen en kromme wortels. Vooralsnog is onze ervaring dat hoe moeilijk de behandeling ook is, we altijd kunnen zorgen dat de behandeling succesvol en zonder pijn wordt uitgevoerd.

Kosten en duur van de wortelkanaalbehandeling

Zoals eerder vermeld kan de ene behandeling nogal van de andere verschillen. Sommige behandelingen zijn eenvoudig en goed te doen in een half uur terwijl een ingewikkelde behandeling wel tot 3,5 uur kan duren. We willen als spoed tandarts natuurlijk zoveel mogelijk patiënten behandelen om deze van de pijn af te helpen. Daarom wordt er soms alleen een endostart gedaan. Een endostart betekent dat de eerste fase van de behandeling wordt uitgevoerd. De patiënt is dan in elk geval van de pijn af. Er kan dan een vervolgafspraak worden gemaakt zodat de behandeling bij uw eigen tandarts kan worden afgemaakt. Uiteraard mag dat ook bij ons indien er tijd is dezelfde dag. Mocht uw tandarts met drukke agenda’s zitten dan kan de vervolgafspraak uiteraard ook bij ons plaatsvinden.

Wacht dus niet met de pijn en maak direct een afspraak. Weet u niet helemaal zeker of uw klacht met een wortelbehandeling te verhelpen is? Bel ons en maak alsnog een afspraak.